Tavirózsa bölcsőde

„Csak akkor biztosíthatunk minden egyes gyermek
számára boldog gyermekkort, a képességek optimális
fejlődését, ha figyelembe vesszük a gyermek fejlődésének
törvényszerűségét, az egyes gyermekek különböző adottságait,
természetes igényeit, s ehhez igazítjuk pedagógiai magatartásunkat”
(Maria Montessori)

 

Móra Ferenc úti bölcsőde
Cím: 5000 Szolnok, Móra Ferenc út 12.Térkép
Aranyosné Szabó Ágnes bölcsődevezető
Telefon: +36-20-239 9961
E-mail: tavirozsabolcsode@ebigszolnok.hu

A bölcsődéről
Fokozatos szülővel történő beszoktatás

A játék
Együtt nevelés
Szolgáltatásaink

Kedves Szülők!

Döntés előtt áll a család. Viaskodik egymással a lelkiismeret, a szülői szeretet, a kényszerítő körülmény, az anya önérvényesítése. Nem könnyű dönteni, hiszen a gyermek bölcsődébe adása az egész család életében változásokat hozó cselekmény. Milyen jó lenne segítséget kapni! Milyen is egy bölcsőde? Kik fogják ott gondozni a gyermekemet? Szeretni fogják? Mit várnak tőlem és tőle? Megvigasztalják-e ha sírni fog? Milyen játékok vannak ott? Jól választunk, ha igénybe vesszük a bölcsődét? Ezzel az ismertetővel szeretnénk segíteni a családokat, hogy kérdésikre választ kapjanak. Bemutatjuk, hogyan tudjuk a szülőkkel együtt szolgálni azt a célt, hogy a gyermekek zavartalanul testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan fejlődjenek mindenki örömére.

A bölcsődéről

Az első 3 év nagyon jelentős a kisgyermek életében. Testi fejlődése, ismereteinek bővítése, önállósodása csak közvetlen környezetének segítségével biztosítható. A bölcsődei csoportban, 12-14 hasonló korú gyermek van 2 kisgyermeknevelővel, ugyanabban a szobában. A csoportszobákat úgy rendezzük be, hogy a kicsik egészséges fejlődése biztosítva legyen, mozgás és játékigényük kielégítést nyerhessen, kedvükre játszhassanak társaikkal és kisgyermeknevelőjükkel . A csoportszoba berendezésénél, a játékok kiválasztásánál, a gyermekek életkori sajátosságait, eltérő igényeit is figyelembe vesszük.
A bölcsőde étrendje az egészséges fejlődést szolgálja. Sok nyers gyümölcsöt, ízletes főzeléket, megfelelő mennyiségű tejet, húst, tojást kínálunk. Az önálló étkezésre még nem érett gyermeket ölben etetjük. Azok étkeznek asztalnál, akik már biztosan ülnek, lábuk a kis ülőkéről leér a földre, és így a kanál használatával próbálkoznak.


Fokozatos, szülővel történő beszoktatás

A kicsi, védelemre szoruló gyermeknek nehéz a helyzete, mert nem rendelkezik a felnőtt előrelátó képességével. Eddig a család meghitt környezetben élt, jól tudott tájékozódni, megértették igényeit, kéréseit. Most nagy változás előtt áll, el kell viselnie az anyától való napi elválást, új személyeket kell elfogadnia, kapcsolatokat kell kialakítania a felnőttekkel és gyermekekkel egyaránt meg kell barátkoznia egy új, ismeretlen környezettel új életritmust kell megszoknia. Be kell illeszkednie  a gyermekcsoport életében. Mindez megterhelést jelent, mely csökkenti az ellenálló képességet, rontja a közérzetet. Ezért a bölcsőde módot ad arra, hogy a gyermek ne hirtelen, minden átmenet nélkül találja szembe magát egy új, nehezen kiismerhető környezettel, hanem fokozatosan barátkozhasson meg vele az idő növelésével. Az anya, apa jelenléte biztonságot, fészek meleget jelent a gyermek számára. Az új környezet, felfedezése is könnyebb, ha néha oda szaladhat a szüleihez.


A bölcsőde szakemberei, a kisgyermeknevelők

A kisgyermeknevelő nemcsak felügyel a rábízott gyermekekre, hanem neveli – gondozza őket, biztosítja számukra a harmonikus testi és szellemi, valamint a szociális fejlődés lehetőséget, feltételeit. Nem pótolja, hanem helyettesíti az anyát. Szereti a gyermeket, de nem az anya helyett, hanem az anya mellett. A csoportban olyan szabályokat igyekszik kialakítani, amelyek érthetők, elfogadhatók és betarthatók. A szabályok kialakításában, a gyermek viselkedésének, pozitívumaira a belátására épít.


A játék

A bölcsődében nincsenek csoportos foglalkozások. A gyermekek önkéntes választásán alapul az, hogy mivel szeretnének tevékenykedni.  A kisgyermeknevelő szükség esetén ötletekkel, eszközök felajánlásával, sokszor a játékba való bekapcsolódással  támogató jelenléttel biztosítja a játék zavartalanságát, a kreativitás kibontakozását, fejlődését. A gyermekek maguk döntik el, hogy melyik képeskönyvet lapozzák, hogy tornyot, házat vagy autót építenek. A kisgyermeknevelő figyelemmel kíséri tevékenységüket, biztat, dicsér, elismer ad.  A bölcsődében a társakkal való együtt játszás nagy élményt nyújthat a gyermekek számára. Az utánzó és szerepjátékhoz  gazdagok a lehetőségeik:

  • egyrészt többféle játék áll rendelkezésükre
  • másrészt, a hasonló korú társakkal állandó jelenléte, módot ad a közös játszásra, a játékok és szerepek megosztásának gyakorlására, elősegíti az együttműködés fejlődését.


Együtt neveljük

Az együttnevelésben a szülő ismeretét és szeretetét nyújtja gyermeke érzelmi és egyéni világáról, személyiségéről, míg a kisgyermeknevelő tapasztalatát, szaktudását. A gyermek fejlődése láttán érzett közös öröm közelíti egymáshoz a családot és a bölcsődét. Kapcsolatunkban egyenrangú partnerek kívánunk lenni, közös célunk a gyermekek harmonikus fejlődése.

„Hiszek abba, hogy az okos tiszta,
Szép szó: segít lenni a jóra.”
(Juhász Ferenc)


Szolgáltatásaink

  1. Játszócsoport:Ide azokat a kisgyermekeket várjuk, akik szüleikkel együtt szívesen lennének hasonló korú játszótársaikkal, miközben a mamák kicserélhetik nevelési és gondozási tapasztalataikat egymással. Segítséget kaphatnak, a játszócsoport háziasszonyától, gondozással, neveléssel kapcsolatos kérdéseikre.
  2. Diétás étkeztetés:Intézményünkben a különböző ételallergiás kisgyermekek szakszerű diétás étkeztetését is biztosítjuk. Azoknak a gyermekeknek is lehetősége van igénybe venni a bölcsődei ellátást, akiknek eltérő táplálkozási szokásaik vannak,  például  sertéshúsmentes étrendet igénylők.
  3. Időszakos gyermekfelügyelet: Amennyiben a bölcsődei csoportba felvételt nyert kisgyermekek létszáma lehetővé teszi, időszakos gyermekfelügyeletet biztosítunk.
  4. Gyermekorvosi tanácsadás:Amennyiben gyermekorvosi tanácsokra van szükségük, a bölcsőde orvosának segítségét igénybe vehetik a szülők.

Amennyiben igénybe kívánja venni szolgáltatásainkat kérjük, keresse fel bölcsődénket!