Somvirág Bölcsőde

„A gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben.
Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül.
Miért is hasonlítanád össze őket?
Mindegyik más.
Mindegyik különleges.
Mindegyik gyönyörű.”
(Ismeretlen szerző)

Cím: 5000, Szolnok, Jósika utca 4. Térkép
Polyák Mihályné (Ildikó) bölcsődevezető
Telefon: 56/422-301
Mobil szám: +36-20-254 7636
E-mail: somviragbolcsode@ebigszolnok.hu
Nyitva tartás: 6.00-17.30

Bemutatkozás
A beiratkozástól a bölcsődés mindennapokig
Szolgáltatásaink
Szülőknek!
Képek a bölcsinkről


Bölcsődénk bemutatása:

112 férőhelyes intézményünk 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben nyitotta meg kapuit. A kisgyermekeket 20 hetes kortól 3. életévük betöltéséig gondozzuk-neveljük.

Intézményünk módszertani jellegéből adódóan más bölcsődék szakmai munkájának támogatására is hivatott. Egyrészt, mint a kisgyermekek napközbeni ellátásának bemutatóhelye, másrészt, mint a továbbképzések, szakmai képzések gyakorlóterülete.
4 gondozási egységben, 8 csoportban folyik a gondozási-nevelési tevékenység. A csoportszobák, valamint a gyermekek életteréül szolgáló egyéb helyiségek (fürdőszoba, öltöző) tágasak, világosak, esztétikus, színes, vidám berendezésűek. A csoportok berendezési tárgyai megfelelnek a gyermekek életkori sajátosságainak. A szobákban elkülönített játszósarkokban, (babakonyha, zene, – mese, – fodrászsarok) játszhatnak a gyerekek. A pihenősarokban, kuckóban, puha párnákon van lehetőség kipihenni a játék fáradalmait, kicsit félrevonulni a játék zajától, forgatagától. Itt csend, béke, és nyugalom várja a kicsiket.

Minden gondozási egységhez külön terasz, és elkerített, füves udvarrész kapcsolódik. Az árnyékos játszóhelyeket a gazdagon telepített fák biztosítják. A homokozó, pancsoló, valamint a mobil mászókák, mozgásfejlesztő eszközök (motor, tricikli, ugráló labda stb.) lehetőséget biztosítanak a változatos játéktevékenységekre.

Bölcsődénkben a szülők képzett szakemberekkel találkoznak nap mint nap, akik a gondozási ismeretek mellett gyermeknevelési, egészségügyi, zenei, és lélektani felkészültséggel is rendelkeznek. Mi mindannyian igyekszünk a gyermekek egyéni megismerésével szeretetteljes, otthonos, derűs légkört teremtve, jó testi-lelki közérzetet biztosítani számukra. Ezt, a szülőkkel szorosan együttműködve, a családi nevelést kiegészítve kívánjuk megvalósítani. A szülőkkel közösen keressük a felmerülő problémákra a megoldást, ötletet, tanácsot adunk, pl. étkezési szokások, szobatisztaság kérdésében.

Napi négyszeri étkezést biztosítunk. A központi étlap alapján készülő, házias ízű ételek a bölcsődénk saját főzőkonyháján készülnek. A nagy odafigyeléssel összeállított étrend változatos, minőségében, mennyiségében igazodik a különböző korosztályok (csecsemő, tipegő) igényeihez. Fontosnak tartjuk az egészséges táplálkozási szokások megalapozását, ezért sokféle gyümölcsöt, idényzöldséget, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut iktatunk a gyermekek étrendjébe.

Az egészséges táplálkozásnak nem csak a bölcsődében, hanem a családok körében is szeretnénk érvényt szerezni. Ezért évente ételkóstolóra hívjuk a szülőket, ahol a szokatlan, számukra ismeretlen, „érdekes” ízű ételeket, főzelékeket kóstolhatják meg. Ezen kívül recepteket kaphatnak, tanácsokat kérhetnek a bölcsődés korú gyermekek egészséges táplálásáról, speciális diétákról.

Minden csoportnak a gyermekek életkorához, szükségleteihez igazított folyamatos, rugalmas napirendje van, amely biztosítja a nyugodt nevelés, gondozás feltételeit. A napirenden belül kiemelt hangsúlyt fektetünk a levegőztetésre, mivel a szabadban való tartózkodás a testi fejlődés mellett a kisgyermekek érzelmi és értelmi fejlődésére is kedvezően hat. Tágabb teret tekinthetnek át, mint a szobában, így több ismerethez juthatnak. Felfedezhetik a külső környezet tárgyait, jelenségeit, sokfajta tapasztalatszerzésre nyílik lehetőségük. Éppen ezért jól szervezett udvari élet megteremtésére törekszünk, hogy a mozgás élményén, és építő jellegén túl minden évszakban izgalmas fejlesztő hatású lehetőségeket tudjunk kínálni a gyerekek számára.

A napirend tudatos szervezésével igyekszünk megvalósítani, hogy az időjárás függvényében a lehető legtöbb időt kint tölthessék a gyerekek a szabadban. A levegőztetés legintenzívebb formáján, a szabadban történő mozgáson, játékon kívül, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a gyermekek alvását is kint a szabad levegőn biztosítjuk.


A beiratkozástól a bölcsődés mindennapokig

  • A szeptemberi gondozási-nevelési évre márciusban adjuk ki a jelentkezési lapokat. Ezen kívül lehetőség van az évközi folyamatos gyermekfelvételre is, amennyiben marad szabad férőhely. A beiratkozás után, a felvételi döntésről levélben értesítjük a szülőket. A felvételt nyert gyermekek szüleinek június hónapban szülői értekezletet tartunk. Itt mód nyílik arra, hogy feltehessék a bölcsődébe járással kapcsolatos kérdéseiket, megismerkedhessenek gyermekük gondozónőivel, a csoportszobával, hogy kiválasszák gyermekük bölcsődei jelét.
  • A gyermekek bölcsődébe kerülése előtt a csoport mindkét gondozónője meglátogatja Önöket. A gyermek saját otthonában való ismerkedésnek számtalan előnye van. A családlátogatás során a szülő választ kaphat kérdéseire, betekintést nyerhet a bölcsődében folyó munkába, megismerheti gyermeke nevelőit, megbeszélhetik az étkezéssel, alvással, szobatisztasággal kapcsolatos kérdéseiket. Ezeknek a témáknak különösen nagy a jelentőségük, hiszen ezeken a területeken elengedhetetlen a szülő és a gondozónő harmonikus együttműködése, a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében.
  • A bölcsődébe kerülő gyermekek beilleszkedését, beszoktatását a szülő mellett a saját gondozónő segíti, így több egyéni odafigyelés jut minden kisgyermek számára. A beszoktatás fokozatosan, a gyermek igényeihez igazodva történik. Időtartama általában két hét.
  • A beszoktatás után elkezdődnek a bölcsődés hétköznapok, amelyek kölcsönösen sok élménnyel gazdagítják a családokat és bennünket.


Szolgáltatásaink

  • Időszakos gyermekfelügyelet: Ha az anya GYED-en, GYES-en van, de olyan elfoglaltsága akad (pl. iskola, hivatalos ügyek intézése) ahová nem tudja, vagy nem szívesen vinné magával gyermekét, óradíj ellenében néhány órára igénybe veheti ezt a szolgáltatást.
  • Táplálékallergiás gyermekek étkeztetése: Napjainkban egyre több kisgyermek szenved valamilyen ételallergiában, mely számukra speciális diéta biztosítását igényli. Bölcsődénkben lehetőség van az ilyen jellegű igények kielégítésére is. Az étlapot dietetikus állítja össze, aki igény szerint szaktanácsot is nyújt.


Kedves Szülők!

A bölcsődei ellátás színvonalának emelését segíti az 1992-ben létrehozott:
„Játékkal a világ megismeréséért” alapítványunk, melynek célja, hogy a bölcsődébe járó kisgyermekek tárgyi környezetét – az udvari, és szobai játékkészlet folyamatos bővítésével – még színesebbé tegye. Ha Önök úgy érzik, hogy az alapítvány céljaira érdemes áldozni, úgy köszönettel fogadjuk 1%-os adófelajánlásaikat, pénzadományaikat.

  • Az alapítvány adószáma: 18821196-1-16
  • Az alapítvány számlaszáma: 11745004-20058892

Reméljük, rövid bemutatkozónk elnyerte tetszésüket, és ellátogatnak hozzánk, hogy személyesen is megismerkedhessenek a bölcsődei élet mindennapjaival.

Szeretettel várjuk Önöket és gyermekeiket!