Bölcsődés leszek

Ha majd bölcsődés leszek

A nevem Bori. A szüleim úgy döntöttek, hogy 2 éves koromban beíratnak a bölcsődébe, mert Anyukámnak vissza kell menni dolgozni. Addig még van néhány hónap, hogy felkészüljek a bölcsődei életre. Ebben sokat segítenek nekem Anya és Apa, mert szoktunk beszélgetni arról, hogy én már milyen nagylány vagyok, milyen sok mindent tudok már egyedül csinálni, és meséltek arról is, hogy Anya majd mit csinál a dolgozóba, én pedig a bölcsiben.

Azt is mondták, sok minden meg fog változni, például nem lehetek olyan sokáig pizsamában reggel. Ha bölcsődés leszek, akkor korábban kell kelnem, mint most és korábban is fogok lefeküdni este, hogy másnap kipihenten ébredjek és jókedvű legyek. Én már 8 órakor reggelizni fogok, mint a bölcsődében. Anyukám olyan finomságokat fog készíteni, mint a bölcsődei szakács néni. Reggelire általában kent kenyereket (felvágottas, sonkakrémes, halkrémes, zöldséges túrókrémes, tojáskrémes stb.) amihez fogyasztok paprikát, paradicsomot, uborkát, retket vagy savanyúságot. Édes ételek a briós, kalács vagy a gabonapehely, ihatok hozzá vaníliás tejet, tejeskávét, teát vagy esetleg gyümölcsös joghurtot. Ha ezeket fogyasztom, akkor már a bölcsődében nem lesznek ismeretlenek ezek az ételek. Jó hogy ezeket az ételeket én már nagyjából ismerem, mert Anya és a Nagyi szokott nekem ilyeneket készíteni.  De a halkrémes kenyérre azért kíváncsi vagyok.

 Reggeli után játszom, majd 10 órakor tízóraizom. Ilyenkor Anyukám gyümölcslevet készít, esetleg teát vagy limonádét, de ha megszomjazom, akkor tiszta vizet szoktam inni. Ez a bölcsiben is így van.

 Ebédelni a bölcsődében az én bölcsődémben 11.30-kor szoktak a gyerekek, ehhez próbálunk majd Anyukámmal igazodni. Ebédre általában főzeléket eszem, burgonyával és tejjel sűrítve. Feltétnek pedig sertés- és csirkehúst, tojást vagy sajtot kapok. Azt már tudom, mert Anya mesélte nekem, hogy leves ritkán van a bölcsődében, bár én nagyon szeretem. Ha leves van pl. raguleves, húsgombóc leves, májgombócleves, akkor utána süteményt kapok, kakaósat, meggyes-diósat esetleg pogácsát stb. De készítenek finom rakottas, csőben sült ételeket, sok zöldséggel elkészítve. Fura név az a rakottas, de majd Anya elmondja nekem mi az, és majd meg is kóstolja, hogy el tudja mondani nekem milyen íze van.

Ezeket a finomságokat mindig az asztalnál ülve fogyasztom el, nem járkálok közben. Szeretek az asztalomnál ülni, mert kényelmes nekem. Van kacsa mintás tányérom, és saját kanalam, amivel megpróbálok egyedül enni. Még nem mindig sikerül jól merítenem a kanalam, de Anyukámnak is van kanala, amivel megetet, hogy ne maradjon üres a pocakom. Anya mondta, hogy majd a bölcsiben is segíteni fognak nekem, ha elfáradnék.

Fontos, hogy minden étkezés előtt alaposan kezet mossak. Ezt Apa tanította nekem, segít megnyitni a csapot, mert az még nehéz kicsit nekem. Már egyedül is próbálom a szappant a vizes kezemben tartani, kisebb-nagyobb sikerrel. Ilyenkor Apukám segít beszappanozni a kezemet. Kézmosás után kezet törlök és próbálok megfésülködni. Ezeket mind gyakorolhatom majd a bölcsiben is, azt mesélte nekem Apa. Azt is mondta, hogy ott lesz olyan tükör, amiben teljesen láthatom magam, a fejem búbjától a talpamig.

Ebéd után következik az alvás. Ilyenkor Anyukám mellém fekszik, simogat vagy halkan egy dalt dúdol. Velem van az alvókám, amit majd magammal viszek a bölcsődébe. Anya elmesélte, hogy a bölcsiben is mellém ül majd Tündi néni, és ha kérem, simogat amíg elalszom. Délután 14.30 körül ébredek. Uzsonnára hasonlóakat eszem, mint reggelire, de nagyon szeretem még a vajas-mézes, vajas-lekváros kenyeret is.

Ha tehetem sokat vagyok a friss levegőn, ahol motorozom, szaladgálok, labdázom vagy a homokozóban játszom. Már voltunk a bölcsődében, így tudom, hogy milyen nagy a kertje, hogy van homokozó, és láttam színes motorokat, meg pöttyös labdát is, ami a kedvencem.

Öltözködésnél Anyukám mindig engedi, hogy egyedül próbálkozzam a cipő, a kabát vagy a sapka fel- és levételével. Nem sürget, türelmesen vár és segít, ha elakadok valamelyik mozdulatnál. Mindig megdicsér, ha valamit sikerül önállóan megcsinálnom. Anya mondta, hogy ez a bölcsiben is így lesz, nagyon kedves Tündi és Lia, akik majd ott lesznek velem, míg Anya és Apa a dolgozóban van. Azt is tudom már, hogy mi lesz a bölcsiben a jelem, a katica, ezt választottuk amikor belátogattunk oda. Az segít majd, hogy megtaláljam a törőlközőm, meg a cipőm, kabátom, és a szekrényem, ahol a ruháim lesznek.

Lehet, hogy nem leszek még önálló vagy szobatiszta, amikor bölcsődés leszek, de lesz lehetőségem, hogy a kedvem, fejlettségem vagy a pillanatnyi hangulatom szerint próbálkozhassak, gyakorolhassak. Otthon még bilit használok, de láttam, hogy a bölcsiben van kis wc, és azt is kipróbálhatom majd. Nagyon érdekes, ha megnyomok egy gombot, akkor elindul a víz benne.

Anya és Apa azt mondja, hogy Tündire és Liára mindig számíthatok, ők ott lesznek mellettem, segítenek, támogatnak, vigaszt nyújtanak, ha sérelem ér, vagy ha hiányoznak a Szüleim. Ők is azt szeretnék, hogy jól érezzem magam a bölcsődében, vidáman, tevékenyen teljenek napjaim. 

Még megyünk majd többször a bölcsibe játszódélutánra, hogy találkozzunk, és jobban megismerjem őket, Nagyi azt mondta, legközelebb ő is eljön velünk.

Írta: Szekrényesi Tünde